Folkepanel anbefaler: Hvordan redusere overforbruket og sikre gode liv

SoCentral har sammen med We Do Democracy hatt gleden av å lede sekretariatet for det første nasjonale folkepanelet i Norge. Tema har vært bærekraftig forbruk. Her kan du lese deres anbefalinger til regjeringen.

Feb 14, 2025


Det nasjonale folkepanelet, som består av 54 innbyggere fra hele Norge har lagt frem sine anbefalinger til regjeringen om hvordan vi sammen kan redusere overforbruket og leve gode liv. Panelet, som representerer et bredt spekter av erfaringer og perspektiver, har jobbet sammen i fem måneder med å finne løsninger på en av vår tids store utfordringer: Overforbruk.

– Dette arbeidet har vist oss at helt vanlige folk kan gi verdifulle råd om komplekse problemer. Gjennom faglig påfyll og diskusjoner har vi fått et felles kunnskapsgrunnlag. Vi oppfordrer regjeringen til å handle nå og prioritere langsiktige tiltak som gjør det enklere for alle å ta bærekraftige valg, sier Kasper Christiansen, medlem av Folkepanelet fra Oslo.

– Folkepanelet har gjort ein solid jobb, og gir oss i dag mange spennende råd til hvordan de mener vi kan ta Norge i en mer bærekraftig retning. Jeg er glad for at de ber oss politikere ta grep for å få ned overforbruket, og dette er råd vi nå vil gå nøye gjennom og vurdere i stortingsmelding om bærekraftsarbeidet i Norge, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.


- Disse kraftfulle forslagene er et signal om at innbyggerne i Norge er innstilt på handling, det mandatet tar vi med oss, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen da han tok i mot anbefalingene sammen med statsråd Tung.

Hele fremleggelsen kan du se her.

Anbefalingene

Panelets anbefalinger fokuserer på konkrete tiltak som kan iverksettes på tvers av ulike sektorer. Her kan du laste ned anbefalingsrapporten.

Blant hovedpunktene er:
Samarbeid med næringslivet: Regjeringen bør utvikle insentiver som fremmer produksjon av bærekraftige varer, samtidig som reparasjon og gjenbruk gjøres mer tilgjengelig for forbrukerne. Tiltak som å belønne bærekraftige valg og øke transparens rundt produkters klimaavtrykk er sentrale.
Stopp overforbruket: Innfør regler som begrenser mersalg og unødvendig kredittbruk. Panelet foreslår å utvide panteordninger til produkter som møbler, elektronikk og klær, slik at flere produkter blir resirkulert i stedet for kastet.
En ny type netthandel og reklame: Begrens markedsføring som fremmer overforbruk, og stimuler til kampanjer som oppmuntrer til reparasjon og kvalitet over kvantitet.Tilgjengelig kunnskap og utdanning: Folkepanelet foreslår å styrke informasjonsplattformer og innføre bærekraft som fag i skolen. Dette vil bidra til at alle har tilgang til kunnskap som muliggjør gode valg.
Sosial rettferdighet: Reduksjon av overforbruk må ikke forsterke ulikheter. Tiltak som å fjerne moms på reparasjon og brukte varer, samt å utvikle lokale delingsløsninger, er nødvendige for å sikre at bærekraft er tilgjengelig for alle


Oppfordring til regjeringen
Folkepanelet oppfordrer regjeringen til å handle raskt og med langsiktighet:
– Vi trenger tiltak som fungerer i praksis og gjør det lettere for folk å velge bærekraftig. For å lykkes må regjeringen dele fremgangen åpent og fortsette å inkludere befolkningen i prosessen. Det vil skape tillit og motivasjon, sier medlem Remi Ingemann Johansen fra Troms.Panelet understreker at kampen mot overforbruk krever samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og innbyggere. Bare ved å spille på lag kan vi oppnå en varig endring som styrker samfunnets ressursgrunnlag og sikrer en rettferdig fremtid, skriver de i sin rapport. Hele anbefalingsrapporten finnes også på folkepanelets hjemmeside

Om folkepanelet
I september fikk 40 000 innbyggere en SMS med invitasjon om å delta i landets første nasjonale folkepanel. Blant de som takket ja ble det trukket ut 66 personer fra hele Norge og 54 medlemmer deltok i hele prosessen.
Medlemmene i panelet speiler befolkningen når det gjelder kjønn, alder, geografi, utdanningsnivå og til dels holdninger til bærekraft.
Medlemmene har lært om temaet bærekraftig forbruk og utformet råd som ble overlevert til regjeringen 14.februar.
Anbefalingene blir en viktig del av arbeidet med regjeringen sin stortingsmelding om bærekraftmålene som skal legges fram våren 2025.
OECD (organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling) har samlet erfaringer fra et stort antall folkepaneler i en rekke land og har utviklet prinsipper for hva som kjennetegner et godt folkepanel. Nasjonalt folkepanel om bærekraftig forbruk følger OECDs prinsipper.
Prosjektet ble ledet av den ideelle virksomheten SoCentral, og de har hatt med seg We Do Democracy i gjennomføringen.
Les mer om formålet, metoden og tidslinjen for folkepanelets arbeid her: Nasjonalt folkepanel om bærekraftig forbruk