SoCentral ble etablert i 2012, av en psykolog, en ingeniør og en økonom som var lei av å høre alle snakke om at man må samarbeide mer på tvers av sektorer, uten at det faktisk skjedde noe. Da som nå var visjonen å bygge brede samarbeid for å utvikle løsninger på samfunnsproblemer. I denne serien sjekker vi inn med 10 personer som har vært viktige for etableringen og utviklingen av miljøet og selskapet, og ser både bakover og fremover. Her snakker vi med Kristin Langnes.

Hvem er du og hva jobber du med?
Jeg heter Kristin Langnes og jeg driver sammen med Elina B. Bjørck et selskap som heter SISU Business. Vi hjelper gründere og entreprenører til å starte opp og komme godt i gang, med hovedfokus på den store ressursbasen kvinner og mennesker på 50+ som vil starte noe eget. Vi tilbyr en helhetlig tilnærming med å utvikle gode forretningsidéer parallelt med å utvikle menneskene, via entreprenørskaps-programmer, veiledning og coaching. Det vil si at vi både er en entreprenører og “entreprenørskaps-hjelpere”.

Hvordan kjenner du SoCentral og hvordan vil du beskrive SoCentral?
– Jeg ble kjent med SoCentral så langt tilbake som til 2013. Da drev jeg for meg selv som konsulent, og jeg brukte tid på å finne ut hva jeg egentlig ville bygge. Jeg var interessert i bærekraft, samfunnsansvar og etikk, og var med på flere ulike messer rundt det. Etterhvert ble jeg kjent med en dame som heter Kia Klavenes, så sier hun: “Men du må jo snakke med SoCentral!”. Da hadde SoCentral pilotlokaler her på Sentralen før det ble flyttet til Skippergata og så tilbake hit. Vi gikk og banket på døren på Sentralen og spurte om vi kunne bli kjent med dere. Vi fikk låne lokaler og dere var veldig rause med oss. Og så, da dere flytta til Skippergata, så søkte jeg om medlemskap. Grunnen til det var fordi jeg ønsket å være et sted med andre som tenkte som meg og som trodde på at det går an å få til en forandring. Det var hovedhensikten, samtidig som jeg trengte et nettverk da jeg skulle starte.

Min erfaring med å være med her er at dette må være Norges kuleste inkubator å være med i når du er interessert i samfunnsansvar sånn som meg. Det jeg liker veldig godt her er at det er et slags nåløye for å komme inn. Du må oppfylle noe av visjonen med kompetansen din. Jeg liker veldig godt at det er en stor blanding av alder, kjønn, etnisitet og fag. Du kan være ung, du kan være gammel, du kan ha topputdanning, bare livserfaring, og folk i fra alle verdens hjørner. Det liker jeg veldig godt. Det er veldig høy faglig kvalitet her.

“Min erfaring med å være med her er at dette må være Norges kuleste inkubator å være med i når du er interessert i samfunnsansvar sånn som meg. Det jeg liker veldig godt her er at det er et slags nåløye for å komme inn. Du må oppfylle noe av visjonen med kompetansen din.”

Kristin trekker også fram at det er et spennende sted med en høy puls:
– Den ene dagen kan det være 25 smårollinger som skal hit på dans, og andre dager kan det stå væpna vakter utenfor fordi statsministeren er på besøk i marmorsalen.

Har du et beste SoCentral minne?
– Mitt beste minne må nok være da vi flyttet inn her. De på SoCentral var veldig involvert i utviklingen av Sentralen da vi fortsatt satt i Skippergata, så fikk vi komme på visning i bygget med hjelm og refleksvest. Vi fikk se hele huset og det store rommet til kontoret før det var ferdig. Det var en spesiell følelse av å komme inn og se de svære lokalene, og tenke “fysøren, her blir det tøft”. Det er et veldig godt minne.

Sentralen åpnet i 2016
– Det var gøy å flytte inn i Oslo’s kuleste bygg. Det var en stor åpningsfest med 1000 stykker i salen og det var en stor happening i Oslo. For oss som gründere med bare én eller to ansatte var det lett å få folk hit når vi inviterte folk til å komme på møter på Sentralen. Det så jo ut som et kjempefirma og det var stas å ha så fine lokaler.

Har SoCentral gjort at du har fått til noe du ikke ville klart alene?
– Absolutt, absolutt. Vi fikk tidlig et oppdrag sammen med SoCentral, hvor vi kjørte et oppstartsprogram for sosiale entreprenører i samarbeid med Oslo kommune og Lundin Foundation. Så vi fikk være med på det, og det igjen ga jo “cred”. Det å ha lokaler her og kunne invitere kunder hit, få kontakter, bli kobla med andre og få innsikt, det har vært helt avgjørende. Ikke minst for motivasjonen. Det er viktig å ha et sted å dra til hvor det er hyggelige folk og det alltid skjer noe spennende.

“Det å ha lokaler her og kunne invitere kunder hit, få kontakter, bli kobla med andre og få innsikt – det har vært helt avgjørende. Ikke minst for motivasjonen. Det er viktig å ha et sted å dra til hvor det er hyggelige folk og det alltid skjer noe spennende.”

Tenk tilbake til 2012 og alle endringene som har skjedd. Kan du tenke litt høyt om de neste 10?
– Jeg er så heldig å være i et miljø der jeg ser at det skjer veldig mye positivt. Det skjer ting på integreringssiden, det skjer ting på miljø, det skjer ting knyttet til bærekraftsmålene. Det skjer mange ting knyttet til unge, og i kombinasjon med eldre. Jeg har ikke blitt pessimist, mens mange jeg kjenner er veldig pessimistiske. Jeg forstår det ikke helt for jeg er jo midt oppe i løsningene, og der vil jeg være. Kan de krisene vi står ovenfor nå få oss til å gjøre noe drastisk? For eksempel høye strømpriser, kan det få oss til å bruke mindre strøm? Kan det være at det skjer så mye nå at vi skjønner at vi er nødt til å samarbeide? Vi må bli kvitt lederne som ødelegger jorda for oss. Det er de unge som skal sitte igjen med dette, men mengden mennesker som vil noe blir bare større og større. Jeg velger å være optimist, jeg gjør det. At man jobber sammen på tvers og tenker på vårt felles beste. Det må komme foran.

Nysgjerrig på å høre mer?

Kontakt oss i SoCentral eller send en mail til kristin@sisubusiness.no.

Foto: Svein Finneide