SoCentral ble etablert i 2012, av en psykolog, en ingeniør og en økonom som var lei av å høre alle snakke om at man må samarbeide mer på tvers av sektorer, uten at det faktisk skjedde noe. Da som nå var visjonen å bygge brede samarbeid for å utvikle løsninger på samfunnsproblemer. I denne serien sjekker vi inn med 10 personer som har vært viktige for etableringen og utviklingen av miljøet og selskapet, og ser både bakover og fremover. Her snakker vi med Anne Fi Troye.

Hvem er du og hva jobber du med?
– Mitt navn er Anne Fi Troye og jeg driver Cornelia Stiftelsen som hjelper langtidssyke barn og unge med løsninger på hvordan de kan holde kontakten med hjem og skole når de er innlagt på sykehus. Jeg startet dette arbeidet både på grunn av egen erfaring, men også av hvor ensomme barn var på sykehuset. De aller færreste bor rett ved sykehuset og må dermed reise langt bort fra familie og venner. Når de kommer hjem fra sykehuset og tilbake til hverdagen har livet til de hjemme gått videre, uten at de har fått være med på det. Det ville vi gjøre en endring på.

Videre forteller Anne Fi at arbeidet begynte smått, men utviklet seg til å bli veldig stort. De har laget ungdomsrom på sju forskjellige sykehus der ungdommen selv får bestemme hvordan det skal se ut. Da de begynte for 15 år siden var det få barn som hadde tilgang til mobiltelefon. Anne Fi delte derfor ut telefoner til barna på sykehuset slik at de kunne ha kontakt med venner og familie.

Hvordan kjenner du SoCentral og hvordan vil du beskrive SoCentral?
– Som sendt fra himmelen. Jeg var en av de første medlemmene på SoCentral og har fått et stort nettverk her. Det å få lov til å dele tanker uten å føle seg uglesett har vært avgjørende. Da jeg begynte med Cornelia Stiftelsen fantes det bare noen få stiftelser og det var veldig få som tenkte at man kunne tjene penger på en slik stiftelse.

Holmenkollstafetten med Sentralen

Har du et beste SoCentral minne?
– Jeg fikk en idé om at den nye direktøren i Innovasjon Norge og konsernsjefen i DNB måtte møtes, så da kontaktet jeg begge to og sa: “Dere må møtes”. Begge to møtte opp på morgenmøter i Skippergata. Jeg slet nok litt i begynnelsen med å skjønne forskjellen på SoCentral og Sentralen. Jeg må le litt når jeg tenker tilbake, for under møtene fikk jeg folk til hente mat og ting til møtene selv om de ikke hadde noen tilknytning til det jeg eller SoCentral holdt på med.

“Jeg fikk en idé om at den nye direktøren i Innovasjon Norge og konsernsjefen i DNB måtte møtes. Så da kontaktet jeg begge to og sa: “Dere må møtes”. Begge to møtte opp på morgenmøter i Skippergata.”

Har SoCentral gjort at du har fått til noe du ikke ville klart alene?
– Masse. Et fantastisk nettverk. Det har vært utrolig viktig å ha hatt SoCentral i ryggen. Når du har en liten tanke, så holder det å gå bort til kaffemaskinen for å møte andre som har innspill. Å være med i dette nettverket er gull. Dersom man har noen spørsmål så kan man gå bort og snakke med de ansatte i SoCentral, så forteller de deg hvem du burde snakke med for å få svar på problemstillingen din. Hvis ikke, så kan du henge ved kaffemaskinen hvor det alltid er noen å snakke med.

“Dersom man har noen spørsmål så kan man gå bort og snakke med de ansatte i SoCentral, så forteller de deg hvem du burde snakke med for å få svar på problemstillingen din.”

Tenk tilbake til 2012 og alle endringene som har skjedd. Kan du tenke litt høyt om de neste 10?
– Jeg tror pandemien har vist oss at vi trenger mennesker rundt oss. Før pandemien tenkte vi mer på om vi skulle få oss et cellekontor og sitte litt mer for oss selv. Nå er det så fint å se mennesker og bare komme til et sted hvor det er andre.

Ellers tenker jeg at det blir flere og flere eldre som vi må dra nytte av. Det å ha et eldreråd på hver enkelt arbeidsplass tror jeg kan bli en veldig fin ting. For det første har vi eldre et veldig stort nettverk, og så har vi mye rar kunnskap. Vi har også en roligere fremferd fordi vi vet at ting tar tid. Tanken er at uansett hva vi jobber med så kan vi invitere eldrerådet og fortelle dem om hva vi jobber med. På SoCentral jobbes det mye med barn og unge, så vi kunne laget et eldreråd ut fra besteforeldrene i samme kategori. Om det er unge på Grorud vi går inn for å jobbe med, så kan vi ta med besteforeldre fra Grorud som har grunnkunnskapen. Jeg tror at fremtiden definitivt kommer til å ha en mer inkluderende arbeidsstil.

Nysgjerrig på å høre mer?

Kontakt oss i SoCentral eller send en mail til annefi@troye.no.