Vi har ressursene som trengs for å skape gode samfunn for alle, det er SoCentral sin overbevisning. Derfor jobber vi som et moderne leteselskap, på søk etter nye måter å sette sammen disse ressursene på, med en rekke spennende resultater å se tilbake på i 2023.

To av SoCentral sine partnere, Thomas Berman og Karin Lindegård, deler noen av sine høydepunkt fra 2023:
I mars 2023 åpnet Sirkulær Ressurssentral (SRAS) på Økern i Oslo. En av de største ombrukssentralene for byggevarer i Europa, med mål om at ombruk skal bli førstevalget i hele bransjen.
-Det ble en fysisk manifestasjon av alt arbeidet som vi, og mange andre, har lagt ned i å bygge opp Pådriv Oslo (som eier SRAS) siden 2017. At SoCentral har hatt sentrale roller i både utviklingen og ledelsen av Pådriv Oslo, Sirlulær Ressurssentral, og den tilhørende nasjonale kunnskapsarenaen for ombruk i byggebransjen, som jevnlig samler hundrevis av bransjefolk fra hele landet, gjør dette til ett av årets høydepunkt for min del, sier Thomas Berman, daglilg leder og partner i SoCentral.

-Et annet høydepunkt skjedde i juni, da samlet SoCentral over 50 innflytelsesrike stemmer til en modig samtale om Norges superprofitt.  Det ble en ærlig, reflekterende samtale, som trollbandt alle som deltok i 2 timer. Å ha en felles samtale med så mange skapte noe helt spesielt, som har motivert flere til å jobbe med idéer om hvordan samtalen kan inkludere flere fremover. Vi har nå søkt midler til et ambisiøst løp for 2024, så følg med, sier Thomas.

I hele år har SoCentral arbeidet sammen med  Larvik kommune med Folkestemmen, et folkepanel om byutvikling  i Larvik. I land vi liker å sammenligne oss med er folkepaneler en viktig del av verktøykassen for å få flere stemmer med i demokratiske beslutninger.
– I november arrangerte vi en Masterclass i folkepaneler i samarbeid med danske We Do Democracy, og vi jobber målrettet for at dette blir et virkemiddel som også kan berike det norske demokratiet i større grad, sier partner i SoCentral Karin Lindeberg.

– I tillegg – å se hvordan Håkkihoder nå bidrar til at over 700 barn ukentlig får mestringslede og inkluderes i idrett, er også
skikkelig motiverende. Ikke minst hvordan vi sammen med de tre idrettslagene og syv skolene tester i praksis og lager et rammeverk for hvordan best samarbeide for å gi alle barn mulighet til å delta i idrett, legger hun til.


Så hva har vi lært i år, tenker du Thomas Berman?

-At mange er klare for å samarbeide, men at flere fortsatt sliter med å få i gang gode samarbeid spesielt når flere parter må være med. Samfunnet er godt trent på en-til-en samarbeid (eks.bestiller -leverandør/kunde), men færre vet hvordan bygge opp og inngå i likeverdige samarbeid. Det er fortsatt for få som har rammer og mandat til å ta ledelse når samarbeid mellom ulike aktører med ulikt syn er avgjørende. Derfor er vi stolt av arbeidet vi har gjort i Ålesund, der vi har brukt læring fra å utvikle Pådriv-rammeverket 17.17 i Oslo og Trondheim, og sammen med Ålesund kommune og mange andre har konsolidert ulike bærekraftsinitativ i kommunen til én ny forening. Nå vokser det frem en aktør som kan fylle denne rollen i regionen, sier han.